HYMM  

 De erfarna kammarmusikerna Henrik Peterson, Ylva Magnusson, Mikael Crafoord och Mattias Rodrick bildade tillsammans stråkkvartetten HYMM våren 2020 när coronapandemin bröt ut. Med begränsade möjligheter att spela för publik under perioder av social distansering i samhället, föddes en längtan att tillsammans fördjupa sig i kammarmusiken. HYMM uppmärksammade 2021 Stenhammars 150 årsjubileum vid flera konserter och med en konsertfilm på youtube. Under 2022 genomförde HYMM med stöd av Musikverket och Helge Ax:son Johnsons Stiftelse en konsertturné med Kreutzersonaten och Intima brev av Janáček tillsammans med skådespelaren Hannes Meidal.

HYMM samarbetar även med andra musiker och under 2024 släpps en inspelning med musik av Haydn och Mozart tillsammans med hornisten Johan Ahlin.

Välkommen att lyssna på HYMM!


Primarien i HYMM, Henrik Peterson, är medlem i Kungliga Filharmonikerna sedan 2013. Han är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm där han tog diplomexamen, och vid konservatoriet Luzern, Schweiz, där han också var medlem i kammarorkestern Festival Strings. Han har dessutom studerat för Franco Gulli vid Indiana University Bloomington.
Efter studierna i Bloomington arbetade Henrik under tre år som kammarmusiker på heltid som primarie i Yggdrasilkvartetten.
I början av 2000-talet var Henrik var anställd tre år i Kungliga Hovkapellet. Därefter har han varit frilans med uppdrag framförallt i Radiosymfonikerna, men också i symfoniorkestrarna i Norrköping och Gävle och andra professionella orkestrar. Vid sidan av den ordinarie tjänsten i Kungliga Filharmonikerna har han även medverkat vid konserter med Orfeus Barock.Glädjen över att spela tillsammans med andra väcktes för HYMMs andraviolinist, Ylva Magnusson, av den färgstarke Uppsalaviolinisten Inge Thorsson. Ylva fortsatte sen sina studier vid Kungl.Musikhögskolan och the Royal College of Music, London.
Ylva spelar regelbundet i orkestrar som Kungl. Filharmonikerna, Norrköpings Symfoniorkester och Hovkapellet. Hon har uruppfört kammarmusikverk av Schnelzer och Forsman, turnerat i Frankrike med Trio Ancker, spelat med Mengkvartetten i Konserthusets serie Filharmoniker i närbild och spelat kammarmusikkonserter i SRP2. Ylva har även varit ledare och producent för flera konsertserier på bl.a. Thielska Galleriet, Teater Studio Lederman och Hjorthagens Kulturhus med stöd av Kulturrådet och Stockholms Stad.
Ylva har också undervisat ungdomar i orkesterspel, i Stockholms Ungdomssymfoniorkester och Calgary Youth Orchestra.

HYMMs altviolinist, Mikael Crafoord, född och uppvuxen i Bern (Schweiz) är verksam som violinist och altviolinist.
Efter studier i Bern, London och Stockholm frilansade Mikael i Stockholm, fick först anställning i Uppsala kammarorkester och senare i förstafiolstämman i Hovkapellet, Stockholm. Som altviolinist har han även arbetat i Göteborgs symfoniker. Han är nu stämledare i andrafiolstämman i Västerås Sinfonietta.
När Mikael inte spelar i Sinfoniettan eller andra orkestrar tycker han att det är väldigt roligt att spela kammarmusik, helst stråkkvartett.


HYMMs cellist Mattias Rodrick studerade vid Musikhögskolan i Malmö och i Rochester i USA innan han tog sitt solistdiplom från Royal College of Music i London. Han är verksam som solist, kammarmusiker och orkestermusiker med Stockholm som bas. Som solist beställer och uruppför Mattias Rodrick regelbundet verk av svenska och utländska tonsättare, bland annat för sättningen cello och kör. Under säsongen 2017/2018 sände både Danmarks Radio P2 och Sveriges Radio P2 konserter där Mattias Rodrick var solist. Som kammarmusiker framträder Mattias Rodrick ofta förutom med HYMM, också med sin pianotrio Trio Lindgård Rodrick Öquist, och samarbetar också med ackordeonfenomenet Lelo Nika. Mattias Rodrick driver och är konstnärlig ledare för olika projekt som t.ex. Schumanniad som hölls på Musikaliska i Stockholm 2019 och Musik i Marabouparken 2021.